Новини

Життя з чистого аркушу! Єгор Бенкендорф про податкову амністію.

Сьогодні мільярди гривень знаходяться поза законом. І справа взагалі не в тому, що бізнесмени не спроможні заявити про свої доходи. Спроможні! Але, як то кажуть, старі справи не дають спокою. Я пропоную оголосити Податкову амністію!

Податкові амністії вже траплялися, наприклад в Росії. Перша з них була оголошена указом Бориса Єльцина в жовтні 1993 року. Тоді і громадянам, і підприємствам було запропоновано протягом одного місяця сплатити раніше несплачені податки. Якщо встигнуть – ніяких штрафних санкцій. Якщо не встигнуть, то потім заплатять ці ж податки втройне.

У Іспанії, наприклад, податкова амністія була проведена на початку 80-х років. Людям не довелося навіть платити податки з укритих свого часу доходів. Всім охочим було запропоновано вкласти гроші до спеціального державного фонду – під невеликий відсоток і на п‘ять років. В цей час грошима розпоряджалася держава. Після п‘яти років людям повертали їх гроші з відсотками, і вони могли розпоряджатися ними, як завгодно.

У Індії до цих пір згадують податкову амністію 1997 року. Вона тривала шість місяців і принесла казні 2,5 мільярда доларів. Одна з причин успіху полягала в тому, що громадянам пропонувалося заплатити прибутковий податок з раніше прихованих доходів по ставках, що діяли, а не тим, які існували під час отримання цих доходів. Тоді вони були в 3-4 рази вище. Ну і, звичайно, амністія супроводжувалася масованою рекламною кампанією у всіх засобах інформації, а також неодноразовими нагадуваннями міністрів про те, що така амністія проводиться останній раз.

У США податкові амністії проводяться на рівні окремих штатів. З 1982 року тут було проведено в цілому більше 80 податкових амністій. Вони продовжувалися від месяца-полутора до напівроку. Ніяких особливих пільг податкові власті не пропонували. Вони просто заявляли: якщо в зазначені терміни громадяни самі заявлять про раніше несплачені ними податки, то штрафні санкції до них можуть бути мінімальними або взагалі відмінені. Але самі податки – будьте добрі, заплатите! А ось якщо несплата з‘ясується пізніше… не кажіть тоді, що ми вас не попереджали!Залежно від обхвату платників податків такі амністії приносили казні окремих штатів від 10 до 600 мільйонів доларів кожна.

Як одну з найбільш вдалих податкових амністій в Європі фахівці часто називають проведену ще в 1988 році в Ірландії. У Ірландії податкова амністія взагалі проводилася вперше. Крім того, вона супроводжувалася значним розширенням штату аудиторів і безліччю податкових перевірок. Списки злісних неплатників друкували в газетах. Нарешті, було оголошено, що відразу після закінчення амністії в країні проведуть масштабну податкову реформу: зокрема, штрафи за несплату будуть різко підвищені, а повноваження податкових органів – розширені. Результати амністії перевершили всі очікування. Починаючи її, уряд Ірландії сподівався отримати приблизно 50 мільйонів доларів. Реальні збори перевищили 750 мільйонів.

Перший мій рік у владі стане роком податкової амністії. Я оголошу всім підприємствам і бізнесменам, що на початку цього року вони можуть задекларувати свої прибутки та сплатити за них податки. І з цього року всі їхні фінанси будуть вважатися легальними і не підлягатимуть переслідуванню. Але з наступного року ми почнемо чесне життя. Життя з чистого аркуша!

17.04.2008 22:57