Новини

Ветеранам – турботу і повагу!

Це не новина, що політики в основному згадують про ветеранів лише напередодні Дня Перемоги. А як герої війни, люди так багато зробили для країни, живуть в звичайний час? Чи влаштовують їх умови їх життя, чи отримують вони заслужену пошану, подарувавши країні перемогу? Велика вітчизняна війна понесла життя мільйонів людей. Але, не дивлячись ні на що, ми виграли, і величезний внесок в цю перемогу зробили наші ветерани. Зараз в Києві проживає близько 112 тисяч киян – ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань. Ми зустрілися з деякими з них, щоб з перших вуст дізнатися про їх проблеми. Що хвилює людей, які боролися з фашистами, пройшли війну, а зараз навряд чи можуть собі дозволити гідне і забезпечене життя.

Звернемося до закону. Стаття 12: «Учасники бойових дій мають право на безкоштовне отримання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів і виробів медичного призначення по рецептах лікарів».

А як все відбувається насправді?

«У лікарень немає грошей на безкоштовні препарати для ветеранів. Тому ліки ми купуємо самі», – говорить Міодушевський Віталій Едуардович, ветеран Великої Вітчизняної війни.

У маршрутах діє правило – 1 місце для ветеранів повинне бути безкоштовним. «Але часто говорять, що це місце вже зайняте. Отже доводиться платити».

Кандидат на пост мера Києва Єгор Бенкендорф переконаний, що цю ситуацію необхідно міняти. «Водій маршруту зобов‘язаний вести всіх ветеранів війни безкоштовно». Як це можна зробити? «У Київської міської адміністрації є безліч важелів впливу на торгові мережі і на приватних перевізників. І я їх використовуватиму! – запевняє він. – Крім того, я маю намір внести цю пропозицію до Київради у вигляді законодавчої ініціативи».

Також в законі учасникам бойових дій гарантується раз на два роки безкоштовний проїзд на железнодороджном, повітряному і інших видах транспорту. Але сума, що виділяється на поїздку, настільки мізерна, що про який повноцінний відпочинок можна говорити?

Роздавати ветеранам паяння як спосіб ефективної передвиборної агітації – справа хороша, але бажано згадувати про героїв війни не тільки в період лютої боротьби за електорат.

Зовсім скоро ми відсвяткуємо 63-й день Перемоги, але що буде з ветеранами потім, коли закінчаться свята і прозвучать останні святкові салюти? Знову економія на всьому, і приниження людини, яка не може отримати те, що вважається йому по праву. Про проблеми ветеранів мало пишуть і рідко говорять, а якщо і говорять, то швидко про це забувають. І люди звикли до такого положення. А це, напевно, і є найстрашніше. Так, може, вже пора щось міняти?

«Влада повинна допомагати ветеранам не тільки на 9 травня. Разову допомогу не досить для того, щоб створити гідні умови життя людям, які виграли для нас війну», – упевнений Єгор Бенкендорф. – «Ветерани мають право на спеціальні пільги. Ці пільги повинні діяти в кожному супермаркеті і в кожному маршруті. А в продовольчих магазинах повинна бути окрема полиця з продуктами, що продаються по пільгових цінах. І обслуговувати ветеранів, безумовно, необхідно поза чергою. Пора закінчити з тим, що в законах прописане одне, а насправді все по-іншому. Влада повинна згадувати про ветеранів не тільки в день Перемоги. Герої війни – наші родичі, діди і прадіди – мають право на гідне, забезпечене життя, на підтримку держави. Це право, яке вони заслужили».

06.05.2008 23:10